Pasztet z mielonego wegańskiego, oryginalnie urozmaicony dodatkiem bakalii, po który sięgną chętnie wszyscy – nie tylko ci, którzy ograniczają bądź rezygnują z mięsa. I nowy pomysł na jajka – czyli jajka po szkocku, w aromatycznej, idealnie doprawionej mięsnej otoczce. To będą wyjątkowo pyszne święta!

Pasztet z mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Składniki:

Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre – 1 op.

Czerwona fasola – 1 puszka

Ciecierzyca – 2 puszki

Bakalie (mieszanka orzechów i rodzynek lub inne wg uznania) – 100 g

Sól i pieprz

Przygotowanie

Z dwóch puszek ciecierzycy odlać płyn, czyli tzw. aquafabę, a następnie ubić ją na pianę. Z puszki z fasolą odlać płyn. Do blendera wrzucić fasolę oraz ciecierzycę z jednej puszki (ciecierzycę z drugiej puszki zużywamy do innego dania). Całość zmiksować na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać mielone wegańskie oraz aquafabę. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku.

Połowę powstałej masy powoli wlać do formy. Dodać ok 3/4 bakalii do środka. Następnie pozostałą część masy wlać do formy. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej w 140° przez ok. 35-40 minut.

Jajka po szkocku z mięsem mielonym Sokołów Uczta świeżość i smak

Liczba porcji: 6  || czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:

Mięso mielone wieprzowe Sokołów Uczta świeżość i smak – 2 op.

Bułka tarta – ok. 50 g

Jajka – 6 szt.

Cebule – 3 szt.

Pieprz i sól

Majeranek – 2 łyżeczki

Olej

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na miękko, następnie obrać ze skorupek. Mięso mielone wyłożyć do misy. Dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masą otoczyć jajka. Następnie panierować w bułce tartej.

Do garnka wlać olej, w takiej ilość, by zakryć jajka i na głębokim oleju smażyć panierowane jajka, aż do zarumienienia, przez ok. 5-6 minut. Następnie jajka należy odłożyć na talerz/miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.