Sztućce jednorazowe to stosunkowo nowy wynalazek, który zrewolucjonizował branżę gastronomiczną. Takie produkty znajdują zastosowanie przy zamówieniach na wynos, na imprezach, w szpitalach czy nawet w gospodarstwach domowych. Ważne jest jednak, aby były one produkowane ze sprawdzonych pod względem bezpieczeństwa materiałów. Poznaj najważniejsze cechy sztućców jednokrotnego użytku.

Dobre sztućce jednorazowe, czyli jakie?

Każdy przedmiot, który ma bezpośredni kontakt z żywnością, powinien być sterylny. Nie inaczej jest w przypadku sztućców jednorazowych. Ich nieskazitelna czystość gwarantuje, że są to produkty neutralne dla organizmu człowieka.

Największą popularnością cieszą się sztućce plastikowe. Przemawiają za nimi niski koszt produkcji oraz stosunkowo wysoka wytrzymałość. Duża elastyczność tworzyw sztucznych pozwala na dowolne modelowanie takich wyrobów.

Jesteś zdania, że plastikowe sztućce nie są ekologiczne, przez co wolisz z nich zrezygnować? Wbrew pozorom ich wpływ na środowisko naturalne nie jest aż tak zły. Tworzywa sztuczne bez problemu mogą zostać wykorzystane do produkcji nowych wyrobów. Co więcej, ze względu na niewielki ciężar ich transport jest wyjątkowo prosty.

Jak widać, plastik nie zawsze musi być aż taki zły. Na tle innych rozwiązań wypada nie najgorzej, a nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalają na wytwarzanie coraz bardziej ekologicznych produktów jednorazowych.

Najlepszym potwierdzeniem sterylność sztućców są atesty. Atest PZH do kontaktu z żywnością gwarantuje, że wykorzystane do produkcji surowce są neutralne i nie reagują z żywnością.

Alternatywa dla sztućców jednorazowych

Mimo że sztućce jednorazowe są naprawdę funkcjonalnymi akcesoriami, coraz częściej zastępuje je się produktami wielorazowego użytku. Z czego to wynika? Za takim rozwiązaniem przemawia ekonomiczność. W porównaniu do tak zwanych jednorazówek można je wykorzystywać przez znacznie dłuższy czas, a cena jest niewiele wyższa.

Zelan to firma działająca w przetwórstwie tworzyw sztucznych już od 40 lat. W jej ofercie znajdziesz wielorazowe sztućce produkowane z myślą o ekologii. To właśnie potrzeba ochrony środowiska jest kolejnym argumentem przemawiającym za takim rozwiązaniem. Dzięki temu możesz ograniczyć generowane przez gospodarstwo czy firmę śmieci.