Niemal wszystkie produkty spożywcze dostępne w sklepach zawierają pewną ilość oleju. Bez tego składnika trudno jest wyobrazić sobie funkcjonowanie większości lokali gastronomicznych. Olej to jeden z głównych elementów zbilansowanej diety i podstawowy nośnik smaku. W artykule wyjaśniamy, jakie rodzaje olejów najczęściej stosuje się w branży spożywczej i gdzie najlepiej je kupować w hurtowych ilościach.

Czy warto wybierać oleje rafinowane?

Wokół tematu rafinowania olejów spożywczych narosło wiele mitów. Przykładowo, w powszechnej opinii krąży przeświadczenie, jako że oleje spożywcze po procesie rafinowania są pozbawione cennych składników odżywczych i z związku z tym – nie do końca są zdrowe. Aby zweryfikować prawdziwość tej teorii, w pierwszej kolejności należy dowiedzieć się, na czym tak naprawdę polega ten proces. Zgodnie z definicją, rafinowanie oznacza oczyszczenie oleju z niekorzystnych związków, takich jak metale ciężkie czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. W efekcie, końcowy produkt uzyskuje wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu można na nim bezpiecznie smażyć. Poza tym, przedłuża się jego okres przydatności do spożycia. A zatem, można stwierdzić, że ten rodzaj obróbki nie wpływa negatywnie na właściwości oleju.

Jakie oleje stosuje się najczęściej w branży spożywczej?

Ze względu na wiele zalet praktycznych, a także zawartość cennych substancji mineralnych, to właśnie oleje rafinowane są najczęściej stosowane w branży spożywczej. Do podstawowych rafinowanych olejów spożywczych wykorzystywanych w branży spożywczej zalicza się:

  • olej rzepakowy,

  • olej słonecznikowy,

  • olej słonecznikowy wysokooleinowy.

Oprócz tego, w ostatnich latach dużą popularnością cieszą się też inne tłuszcze, w tym np. olej kokosowy, lniany, konopny czy z pestek dyni. To jednak tylko kilka przykładów – asortyment produktów dostępnych dziś na sklepowych półkach jest znacznie szerszy.

Gdzie kupić olej spożywczy w hurtowej ilości?

Olej roślinny do użytku w lokalach gastronomicznych, zakładach spożywczych czy w innych firmach z pokrewnych branż zajmujących się produkcją czy wydawaniem żywności, zaleca się nabywać wyłącznie w sprawdzonych miejscach. To ważne, aby olej spożywczy pochodził z pewnego i zaufanego źródła, dzięki czemu zyskamy gwarancję, że dokonujemy zakupu najwyżej jakości produktu. Przykładem takiej firmy jest ERJOX – producent rafinowanego oleju spożywczego. Oferta tego sklepu skierowana jest zarówno do przedsiębiorców, jak i klientów indywidualnych.